Bureaucratie, grasmaaiers en verkiezingen

Gepubliceerd op 13 september 2018 om 12:00

Opdracht één na aankomst: een persoonsnummer aanvragen bij de belastingdienst, ‘skattenverket’. In Zweden kun je niks zonder persoonsnummer. Telefoonabonnement, verzekering, bankrekening, klantenpas, overal heb je dat ding voor nodig. Helaas kan het vier tot twaalf weken duren voor we bericht krijgen van de skattenverket.

Na lang leuren en zeulen langs alle banken in het dorp lukt het ons aan het eind van de week een bank te vinden die ons wel een rekening laat openen zonder persoonsnummer. Vooruitgang! Alleen nu nog de nieuwe pincode onthouden.

Dit betekent wel dat we in de wacht staan. Je merkt nu pas hoe gewend je bent aan alle voorzieningen van de moderne tijd. 

 

Een doorsnee wijk hier bestaat uit een aaneensluiting van rechthoekige grasvelden met een vrijstaande woning erop aan beide zijden van de straat. Op ieder grasveld rijdt een robotgrasmaaier. Wanneer je dan zo door de straat kijkt is het een ballet van draaiende en zwierende robotjes. Het zijn zo van die kleine verschillen die, hoewel Zweden ook een Noord-Europees land, het verassend maken in dit land. Wij staan dan als gezin gefascineerd naar iemands grasveld te staren naar iets wat voor de passerende Zweden doodnormaal is.

We hebben ook alle tijd om de verkiezingen te volgen op TV. Een basispakket van vier publieke zenders zit inbegrepen bij de huur. Zo leren we alle politieke partijen kennen. Hoe ze heten ten minste, wat ze willen kunnen we niet echt volgen. 

 

We moeten het doen zonder internet, WhatsApp, Netflix en 80 televisiezenders. Het voelt daardoor echter wel als een echte sabbatical. Veel lezen, veel wandelen, veel films kijken, veel slapen. Gelukkig kan je dan wel weer een gratis bibliotheekabonnement krijgen zonder persoonsnummer en daar zijn de nieuwste films te leen en er is WiFi. Dus voor internet kunnen we naar de bieb maar alleen tijdens kantooruren.

Een opmerkelijke ding dat we tegenkomen bij onze dagelijkse wandelingen zijn de robotgrasmaaiers. 

 

Op basis van de Nederlandse partijen kunnen we aardig ontdekken hoe het zit. Er zijn twee blokken. De ‘rood-groenen’ met partijen als de SP, PvdA en GroenLinks, de ‘alliantie’ met partijen als D66, CDA en VVD en de ‘rechts populisten’, waar niemand mee wil regeren. Net als in de rest van Europa is de uitslag gepolariseerd. 144 zetels voor de rood-groenen, 142 voor de alliantie en 63 voor de populisten. Niemand een meerderheid, dus het zal lastig worden een regering te vormen.

De hele week tot en met 9 september mag er gestemd worden op het stembureau dat is ingericht bij de tourist info, niet slechts één dag zoals in Nederland. In Zweden worden ook stemmen geworven aan de deur. Ook bij ons wordt er aangebeld. We leggen uit dat we hier nog maar pas wonen. Ze vertellen dat je in Zweden als Europees burger al snel mag meestemmen. Maar als we zeggen dat we er nog geen week zijn gaat deze kans ons helaas voorbij. Over vier jaar misschien.

Reactie plaatsen

Reacties

Pascal
6 jaar geleden

Goed bezig, Kim. Klinkt als een mooie nieuwe start en mooie omgeving. Ben erg benieuwd naar jullie zoektocht naar een nieuwe woning.

Adriaan
6 jaar geleden

Dag allemaal,
Goed te lezen dat jullie goed zijn ‘geland’. En ja, bureaucratie. Het is wat. Hoop dat de zaken snel geregeld worden. We blijven jullie volgen. Leuk zo’n blog. Groeten!!

Sia
6 jaar geleden

Erica vertelde van het wachten op een persoonsnummer. Jammer en lastig dus. Is er een manier om het blog te volgen via mail? Anders moet ik maar goed opletten in Facebook :-).

Astrid
6 jaar geleden

Leuk om wat van jullie te vernemen. Dus ook daar bureaucratie! En die grasmaaiers....het blijft trekken om er naar te kijken, dat deden wij ook steeds....maar een patroon zit er niet in. Dat er verkiezingen zijn was bij ons ook op het nieuws, wat is de wereld toch klein. Alles goed op school en wordt er al gewerkt?
Groetjes

Debby
6 jaar geleden

Leuk om jullie te mogen volgen. Spannende tijden . Is Eegje al begonnen? En zijn de dames al naar school? Succes en tot de volgende blog

Maak jouw eigen website met JouwWeb